Historia dels Reis de Pòrtol

Els Reis de Pòrtol duen molta història darrera, fa molts i molts d'anys que es duen a terme.

Els darrers 15 anys fins al 2010 (més o manco) s'havia organitzat a traves de l'Associació de Veinats
La Púa, amb un grup de gent disposada a dur endavant la Cavalcada.
Llavors es va crear una associació, Associació dels Reis d'Orient de Pòrtol, per mantenir-se al marge de la Pua.

Als darrers anys la Cavalcada havia minvat de qualitat, era molt pobre i les carrosses poc elaborades. Es seguia mantinguent l'esperit dels Reis, arribant a totes les cases per repartir regals, però visualment era poc.

Un grup de joves portolans, ens varem seure plantejantmos quins Reis voliem pels nostres fills, recordant les Cavalcades de quan nosaltres erem petits i la ilusió que esperavem aquest dia.
Tots ens posarem d'acord que les Carrosses i la Cavalcada en conjunt havia d'anar a l'altura de la ilusió dels infants del nostre poble, per això decidirem ficar-nos a dins l'Associació dels Reis per dur a terme la Cavalcada del 2013.

Teniem clar que voliem unes carrosses elaborades i que es veges un canvi. Quan es va veure la nostra predisposició de que al mes de novembre ja ens posarem a fer feina a les noves carrosses, integrants de la pròpia associació es varen desvincular.
Ens trobarem amb 450€ inicials que ens deixaren i les claus de la rectoria on hi havia el poc material que s'havia emprat els darrers anys i unes bosses de roba sense rentar de l'any anterior.

Però la ilusió no ens va aturar, ferem una bona recollida de Cartes amb el Carter Reial on varem aconseguir financiació, i realment amb molt poc, aconseguirem unes bones carrosses, Hi va haver molts de joves fent de patjes i tot va sortir rodat. El dia de la Cavalcada estarem ben orgullosos de la feina realitzada, 
La valoració de la Cavalcada del 2013 va ser molt bona, ens va quedar remanent per l'any següent i el poble va respondre fenomentalment.

Per la Cavalcada del 2014 al setembre ens posarem a fer feina, voliem fer noves carrosses, superar-nos. Però també a la vegada, voliem fer uns trajes nous pels Reis, trobavem que els vestits eren massa "de desfressa", així que mirarem idees i models  i anarem a comprar teles per fer uns trajes de primera. Trobarem una modista que ens va donar moltes idees i donà realitat als trajes del Rei Melcion i Gaspar, moltes gràcies a na Catalina "Curta" per aportar el seu temps. També ferem els trajes dels patges del Rei Melcion i Gaspar nous. 
Aquest any ens trobarem un però a l'hora del finançament, ja que, ens disposarem a demanar la subvenció de l'Ajuntament de Marratxí però una vegada presentada la documentació ens varen dir que hi havia una subvenció pendent de justificació i fins que no es presentas no teniem dret a cap subvenció. Això va ser de la gestió dels membres de l'Associació anteriors. 
Així que ens trobarem sense dret a subvenció aquell any. Decidirem que aquell any ho demanariem tot a nom de l'Associació de Veinats ja que ens trobariem cada any amb el mateix problema.
A principis de desembre tot estava en marxa, ningu ens podia aturar. La Recollida de Cartes encara va anar millor que la de l'any anterior, Més patges s'apuntaren per dur a terme un vespre inoblidable per tots. Pòrtol respon i estavem super orgullosos. 
La Cavalcada va anar genial, tot sobre rodes amb unes carrosses ben guapes i uns Reis molt ben vestits.

De cara a la Cavalcada del 2015, ja poguerem accedir a la subvenció i ens l'aprovaren. Tot a través de l'Associació de Veinats. 
Aquell any mantinguerem les carrosses dels tres Reis i en ferem de noves, carboners, regals, pastorets... no ens posarem tant prest a montar les carrosses, ja que hi havia temps suficient i sols era montar-les. La Recollida de Cartes va anar molt bé, ferem tallers a la plaça de l'Església i decorarem l'arbre.
Tenguerem un contratemps, un tractor es va aturar a la curva de Can Crosta, retrassant una mica l'arribada, però ràpidament ferem un canvi de tractor i la carrossa va arribar (a les fosques perquè no havien pogut conectar l'alternadora).
No podíem estar més contents de la resposta del poble, Pòrtol és molt gran! 

A la Cavalcada del 2016, ens volguerem superar un cop més, ferem tres carrosses noves que ens varen dur molta feina i molts de mals de caps, al mes de setembre ja ens posarem a mirar idees i materials, per conseguir una cosa fàcil, duradera i econòmica.
Es va fer realitat, unes carrosses precioses i elegants. Tothom va quedar bocabadat. Tenguerem un altra contratemps, però aquest és meteorològic i no hi podem fer res, va caure una barrumbada d'aigua just quan giravem la curva de Can Crosta, Però tot va seguir el seu curs, els Reis i patges varen arribar xops, però tots els portolans aguantaren l'aigua per veure l'arribada.
En un moment hi va haver un poc de caos, l'organització no sabia que fer i no ho teniem previst que plogues, però els membres de l'Església ens l'obriren de pit en ample per poder entrar, per poder fer el discurs mentres decidíem que haviem de fer amb els regals. Finalment decidirem repartir-los a dins l'església. Poques vegades s'ha vist l'església tan plena!
Una vegada acabat, havien quedat alguns regals de gent que havia partit, però els Reis no podíen consentir que quedassin allà i hi hagues nins que no tendrien regal aquell vespre, i banyats, decidiren agafar furgonetes i partir a repartir-los, a repartir ilusió.
A aquest vespre Pòrtol va demostrar una vegada més, que li agrada la festa i que a pesar de la pluja i quedar xops, fan poble i participen!

Aquest Nadal 2015 - 2016 l'Associació va posar en marxa el programa "Nadal Viu a Pòrtol", anys anteriors s'havia fet, i és recopliar en un programa totes les activitats que es fan al poble. Varem demanar a l'Ajuntament mem si hi havia la possiblitat de instalar una carpa a la Plaça de Can Flor per poder-hi fer activitats dins, Ens ho concediren, i tenguerem un gran programa d'activitats que anava des de principi de desembre fins a San Antoni, abarcant 15
dies d'activitats dins la carpa, gràcies a la nostra comissió, a l'Associació de Veinats i totes les entitats que hi participaren.

Enguany per la Cavalcada del 2017, més i millor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada